ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ ОПЕРАЦІЙ З ДАВАЛЬНИЦЬКОЮ СИРОВИНОЮ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ РЕСУРСНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА - ЛОПАТОВСЬКИЙ, Віктор; БОГАТЧИК, Людмила; НІМЧУК, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Визначено відмінні переваги організації взаємовідносин з контрагентами на давальницьких умовах. Розглянуто підходи вітчизняних науковців до тлумачення понять «давальницька сировина», «операції з давальницькою сировиною»; сформовано критерії визнання таких операцій. Узагальнено мотиви участі в давальницьких схемах як для підприємства – власника сировини, так і для суб’єкта господарювання, яке здійснює її переробку. Розглянуто найбільш поширені форми розрахунків за виконані роботи з переробки давальницької сировини. Доведено, що організацію відносин за давальницькими схемами варто розглядати лише у взаємозв’язку з іншими, перш за все, ресурсними стратегіями розвитку суб’єкта господарювання.