СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ВИРОБНИЧОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ НАФТОГАЗОВОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ - КОЗАК, Станіслав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Виробництво у нафтогазовій сфері, обумовлюючи існування підвищеного ризику виникнення небезпек як для внутрішнього, так і для зовнішнього середовища функціонування, вимагає посиленої уваги до проблем забезпечення виробничої безпеки. Особливої актуальності питання забезпечення виробничої безпеки підприємств нафтогазового комплексу України набувають в контексті російсько-української війни, яка триває з 2014 року і вже другий рік поспіль перебуває у повномасштабній фазі, супроводжуючись значними руйнуваннями по всій території країни. Проблеми поліпшення функціонування підприємств нафтогазового комплексу України постійно перебувають у полі зору дослідників, кожен з яких зосереджує увагу на певних комплексі проблем та можливих напрямів їх вирішення. При цьому, проблемі власне виробничої безпеки підприємств нафтогазової сфери приділяється увага дише з точки зору окремих її складових елементів. Таким чином, сучасний вітчизняний науковий дискурс не акцентує увагу на проблемах виробничої безпеки підприємств нафтогазового комплексу, що актуалізує потребу дослідження вказаної проблематики. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні складових виробничої безпеки підприємств нафтогазового комплексу України та визначенні проблем її забезпечення в контексті українсько-російської війни. Методи. Методологічну основу дослідження склали загальнонаукові та спеціальні методи економічної науки, зокрема методи теоретичного узагальнення та логічного абстрагування. В процесі дослідження було використано аналітичні матеріали Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної служби України з питань праці, Державної служби статистики, Cвітового Банку, Уряду України та Європейської Комісії та опрацьовано їх з використанням методів статистичного аналізу: порівняння, групування, розрахунку темпів приросту тощо. Результати. Досліджено сутність категорій «безпека» та виробнича безпека» підприємства. Проаналізовано існуючі вітчизняні і закордонні підходи до виокремлення ключових складових виробничої безпеки підприємств нафтогазового комплексу. Запропоновано авторський підхід до формування складу елементів виробничої безпеки та наведено характеристику кожного з них. Досліджено ситуацію з виробничим травматизмом у галузі у довоєнний період та проаналізовано втрати сектору та екології внаслідок бойових дій. Обґрунтовано особливості сучасних процесів забезпечення виробничої безпеки на підприємствах нафтогазового комплексу України