ДОСВІД ДАНІЇ З ЦИФРОВІЗАЦІЇ БІЗНЕС ПРОЦЕСІВ ЯК ПРИКЛАД ДЛЯ УКРАЇНИ - ЧЕРЕП, Алла; ЧЕРЕП, Олександр; ОГРЕНИЧ, Юлія; КУРЧЕНКО, Микита (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В умовах розвитку світу вплив цифровізації відчувається дедалі більше. Це інструмент, за допомогою якого можна досягти позитивних результатів не тільки в економіці, а й в інших галузях. Цифровізація бізнесу є перевагою, яка максимізує прибутки, робить виробництво більш ефективним. У статті висвітлено сутність цифровізації та її переваги. Надано авторське тлумачення поняття «цифровізація» та розглянуто декілька визначень даної категорії від зарубіжних дослідників. Розглянуто цифрову економіку Данії, її досвід цифровізації бізнес процесів та місце в рейтингах щодо оцифрованості економіки. Розглянуто рейтинг цифрової конкурентоспроможності 2023 (IMD World Digital Competitiveness Ranking) й індекс цифрової економіки та суспільства (DESI). Проаналізовано діяльність європейського підприємства «Precis Digital». Сформовано провідні країни з роботизації виробництва та визначено місце Данії в установці роботів на 10 тисяч працівників. Зроблено порівняння Данії та України у впроваджені цифрових технологій, підключеності до Інтернету та його доступності. Виявлено, що Данія посідає перше місце в Європейському Союзу за показником підключення до мережі. Визначено, що покриття мережею 5G у Данії значно перевищує середній показник по Європейському Союзу. Розглянуто Стратегії цифрового зростання Данії. Проаналізовані основні ініціативи Стратегії Данії. Розглянуто датський план відновлення та стійкості, який передбачає інвестиції та реформи, спрямовані на розширення високошвидкісного доступу до Інтернету переважно в сільських місцевостях. Розглянута структура підприємств в Данії. Досліджені цифрові державні послуги в Україні та Данії. Проаналізовано NemID — службу електронної ідентифікації в Данії та застосунок «ДІЯ» — єдиний портал державних послуг в Україні. Розглянуті сценарії розвитку цифровізації в Україні та переваги від цього. Визначено, що Данія — найбільш оцифрована економіка Європи. У статті розроблені рекомендації щодо цифровізації бізнес процесів в Україні на основі датського досвіду.