ОСОБЛИВОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ КРИЗИ - СКОРОПАД, Ірина; ЛАЗАРЄВ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Проаналізовано аспекти сучасного стану та проблематики відновлення фінансово-економічної стійкості підприємств України в умовах кризи, обумовленої повномасштабною війною. Метою статті визначено виявлення особливостей забезпечення фінансової стійкості підприємств України в умовах кризи. Доведено, що фінансово-економічний стан вітчизняних підприємств в умовах війни та сформованої нею критичної нестабільності значно погіршився. Показано, що ці тенденції призвели й до зниження рівня фінансової стійкості суб’єктів господарювання, яка й надалі послаблюється. Зроблено висновок, що це негативно, адже призводить до погіршення інвестиційної привабливості, кредитоспроможності та здатності українських підприємств до втримання економічної безпеки і подальшого функціонування. Проаналізовано та вказано на тренди до погіршення фінансової стійкості вітчизняного бізнесу, а саме зменшення обсягів прибутку (нарощення від’ємних фінансових результатів), зниження рівня рентабельності та збільшення кількості й частки збиткових підприємств реального сектора національної економіки України, зокрема промислових. Аргументовано, що задля відновлення та надалі укріплення позицій в частині посилення фінансової стійкості суб’єктам вітчизняного бізнесу слід реалізувати ефективні заходи за напрямами: (1) збільшення обсягів власного капіталу; (2) оптимізація обсягів та строків використання залученого в бізнес капіталу; (3) підвищення ефективності господарювання і скерування приросту прибутку на засоби покращення фінансово-економічного стану, зміцнення фінансової стійкості корпоративних структур.