ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ ЯК ПЕРЕДУМОВА ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ РОЗУМНОГО МІСТА - КІЗЛЯР, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена дослідженню процесів цифрової трансформації регіонів України через впровадження концепції «розумного міста», що є одним із ключових аспектів сучасного розвитку міських територій. У контексті глобальних тенденцій до цифровізації та впровадження інновацій, концепція розумного міста стає важливою частиною стратегічного планування як великих мегаполісів, так і середніх та малих міст. Це пов’язано з необхідністю адаптації міст до швидко змінюваного соціально-економічного середовища, яке вимагає більш ефективних рішень для управління ресурсами, поліпшення якості життя мешканців та підвищення конкурентоспроможності на міжнародній арені. У статті розглядається актуальність переходу до "розумних міст" у світлі викликів, з якими стикається сучасна Україна, включаючи економічні, екологічні та соціальні аспекти. Проаналізовано основні виклики, що стоять на шляху впровадження концепції розумного міста в українських регіонах. До таких викликів належать недостатній рівень цифрової інфраструктури, обмежені фінансові ресурси, низький рівень цифрової грамотності населення, несформованість нормативно-правової бази, недостатній рівень взаємодії між державним та приватним секторами. У статті проаналізовано поточний стан цифрової інфраструктури в різних регіонах України, зокрема, рівень доступу до широкосмугового інтернету та впровадження інтелектуальних систем управління транспортом. Крім того, подано порівняння впровадження проєктів розумного міста в українських містах з аналогічними ініціативами в Європі, що підкреслює необхідність прискорення цифрової трансформації в умовах глобальної конкуренції.