АНАЛІЗ ТА НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ У СФЕРІ СТІЙКОСТІ БІЗНЕСУ В УМОВАХ КРИЗИ - ДОМБРОВСЬКА, Наталія; ГУРИН, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У дослідженні в якості об’єкта виступають процеси збереження життєздатності та забезпечення розвитку підприємств в умовах кризи. Констатовано, що в таких цілях критично актуальним стає формування та імплементація інструментів і засобів антикризового управління, спрямованих на зміцнення стійкості суб’єкта бізнесу в умовах кризи. Наголошено на тому, що в умовах кризи, обумовленої повномасштабною війною, змінюються акценти і прерогативи в управлінні стійкістю заради сталості і планомірності функціонування та розвитку суб’єктів господарювання. Додатково аргументовано, що за ситуації кризи фокус уваги переміщається з питань високої ефективності на завдання упередження викликів та загроз, коли предмет уваги – економічна безпека бізнесу, відповідні механізми й інструменти її забезпечення. На таких засадах метою дослідження визначено здійснення аналізу й ідентифікацію напрямів підвищення ефективності управлінських рішень у сфері стійкості бізнесу в умовах кризи. Реалізація вказаної мети дозволила напрацювати комплекс засобів вдосконалення та розвитку систем антикризового менеджменту вітчизняних підприємств.