ЗМІЦНЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ В УПРАВЛІННІ ЕКОНОМІЧНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА - ГОНЧАР, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Узагальнено особливості формування фінансової стійкості промислових підприємств в умовах війни і глобальних сучасних викликів ринку. Виявлені та згруповані ключові проблеми, з якими стикаються підприємства в умовах війни та чинники, які формують їх фінансову стійкість. Резюмовано, що в умовах воєнних дій на території країни для багатьох господарюючих підприємств дещо занижені показники фінансової стійкості приймаються в межах допустимих, за умови забезпечення безпеки бізнесу. Зроблено висновок, що зміцнення фінансової стійкості і регулювання ліквідності в сучасних умовах орієнтуються в першу чергу на виплату заробітної плати, з метою збереження трудових ресурсів, які забезпечують виробництво продукції, стабільність діяльності підприємства, ефективне використання ресурсного потенціалу, забезпечення платоспроможності і ліквідності підприємства. Зроблено висновок про вплив ефективного фінансового менеджменту на рівень фінансової стійкості. В умовах обмеженості залучення джерел фінансування, фінансова стійкість та ліквідність підприємств значно зростає. Зростають вимоги до платоспроможності підприємств. Підприємства які не мають власних ресурсів, не зможуть функціонувати. Фінансова стійкість є головною умовою життєдіяльності і реалізації економічного потенціалу промислових підприємства та найважливішою характеристикою результативності діяльності в умовах війни.