ЩОДО СИСТЕМИ ГАРАНТІЙНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПРИ ВВЕЗЕННІ ТОВАРІВ НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ - ПАШКО, Павло; ПАШКО, Даляна; ЧУМАК, Оксана; МИРОШНІЧЕНКО, Ганна; ШТИК, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті представлено результати досліджень авторів щодо системи гарантійних зобов’язань при ввезенні товару на територію США, елементи якої можуть бути використані в системі забезпечення митних надходжень до Державного бюджету України. Автори статті розглядають важливість впровадження системи гарантій для зниження ризиків та прискорення митних процедур. Зокрема, підкреслюється важливість прозорих та уніфікованих механізмів митного контролю для забезпечення митної безпеки України та наповнення державного бюджету. Митні прототипи (Customs Blueprints) ЄС розглядаються як інструмент, який дозволяє одночасно зменшити витрати та підвищити ефективність контролю, забезпечуючи безпеку ланцюга постачання товарів. Також зазначено, що нові підходи до митних процедур, зокрема впровадження системи фінансових застав і гарантій, дозволять знизити ризики недоотримання митних платежів. На прикладі законодавчих змін у Митному кодексі України, показано прагнення до впровадження механізмів спрощення процедур митного оформлення та забезпечення економічної безпеки держави. Висновки підкреслюють необхідність впровадження сучасних технологій, таких як електронні системи обліку товарів, для посилення митного контролю та забезпечення ефективності митного адміністрування в Україні.