СТРУКТУРНІ ЗМІНИ В ПРОЦЕСІ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ НА ПІДПРИЄМСТВІ - МАЗОРЕНКО, Оксана; ІВАНЧЕНКОВ, Вячеслав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Ця стаття присвячена дослідженню ролі структурних змін у процесі організаційних трансформацій на підприємстві, зосереджуючись на тому, як ці зміни впливають на організаційну ефективність і довгостроковий розвиток. У нинішньому конкурентному та швидко розвиваючому бізнес-середовищі підприємства змушені зазнавати постійних трансформацій, щоб зберегти свою актуальність і досягти стратегічних цілей. Структурні трансформації, які включають реконфігурацію організаційних ієрархій, ролей і робочих процесів, є центральними для цього процесу. У дослідженні розглядаються різні форми структурних змін, з особливим наголосом на моделі спільних послуг, яка стала видатним підходом до оптимізації використання ресурсів і покращення надання послуг на підприємствах. Модель спільних послуг передбачає централізацію загальних функцій, таких як людські ресурси, фінанси та ІТ, у єдиному уніфікованому сервісному центрі, який обслуговує кілька бізнес-підрозділів в організації. Такий підхід не тільки призводить до значної економії коштів і ефективності процесів, але також сприяє стандартизації та узгодженості якості послуг на підприємстві. Зменшуючи дублювання зусиль і оптимізуючи операції, спільні сервіси дозволяють організаціям краще зосередитися на своїх основних компетенціях, тим самим підвищуючи загальну продуктивність і конкурентоспроможність. Результати цього дослідження підкреслюють важливість структурних змін як стратегічного інструменту для підвищення ефективності організації. У статті робиться висновок, що хоча структурні трансформації часто є складними, вони важливі для організацій, які прагнуть орієнтуватися в складнощах сучасного бізнес-середовища та досягти сталого зростання.