РЕСУРСОЕФЕКТИВНІСТЬ ТА ЦИРКУЛЯРНА ЕКОНОМІКА - ФЕДУЛОВА, Світлана; ТИХОПЛАВ, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена вивченню світового досвіду ефективного переходу країнами від «лінійною економікою» до «циркулярної економіки». В статті визначено мету циркулярної економіки та особливості сучасної «лінійною економікою». В дослідженні окреслено 5 стовпів циркулярної економіки та дано їм характеристуку. При цьому зазначено, що економіка замкнутого циклу можлива, але перехід непростий. Існує кілька проблем, яким дано опис в статті. Також визначено переваги циркулярної економіки. В статті подано аналітичний опис інноваційних прикладів, що є рушійною силою ключових принципів циркулярної економіки. Це дало можливість зробити висновки, що поєднання багатьох проблем, таких як забруднення навколишнього середовища, зміна клімату та дефіцит ресурсів, сприяло тому, що циркулярна економіка стала популярною концепцією, спрямованою на розвиток стійкої ресурсоефективної та низьковуглецевої економіки. Визначено, що пріоритети як обмежуючих, так і сприяючих факторів є важливими для накопичення ефективних способів покращення продуктивного використання ресурсів, які зазвичай витрачаються даремно, у ланцюгу створення вартості.