РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ У СТРАХУВАННІ ЖИТТЯ: ВІД КЛАСИЧНИХ МЕТОДІВ ДО ІННОВАЦІЙНИХ ПІДХОДІВ - БАЛИЦЬКА, Марія; ПОЛІЩУК, Ігор; ШИШАЦЬКИЙ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено питання управління фінансовими ризиками компаніями, що здійснюють страхуванням життя. Автори підкреслюють важливість ризик-орієнтованого підходу в умовах фінансово-економічної нестабільності та аналізують класичні і сучасні методи оцінки ризиків, такі як Value at Risk (VaR), метод Монте-Карло, метод очікуваних втрат (Expected Shortfall), та інші. Окрема увага приділяється ролі штучного інтелекту та технологій великих даних у трансформації традиційних моделей страхування, спрямованих на відшкодування збитків, у превентивні стратегії управління ризиками. У статті проаналізовано підходи до управління фінансовими ризиками задля забезпечення стабільності та платоспроможності вітчизняних компаній зі страхування життя, особливо в умовах війни та її наслідків. Виявлено, що використання сучасних технологій та інноваційних підходів до оцінки ризиків допоможе страховим компаніям не лише відповідати на актуальні виклики, а й підвищити свою конкурентоспроможність на ринку.