НАЦІОНАЛЬНІ ІННОВАЦІЙНІ СИСТЕМИ: МІЖНАРОДНІ ПРАКТИКИ В УПРАВЛІННІ ІННОВАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ - ЄМЧЕНКО, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У сучасному глобалізованому світі національні інноваційні системи (НІС) відіграють ключову роль у забезпеченні конкурентоспроможності країн та їх економічного розвитку. Досліджено концепцію НІС, їх важливість, основні складові та аналіз світових прикладів успішних інноваційних систем. НІС визначається як мережа інституцій у державному та приватному секторах, чия діяльність та взаємодія ініціює, імпортує, модифікує та поширює нові технології. Важливість НІС обгрунтовано у їх здатності стимулювати інновації, підвищувати продуктивність праці, створювати нові робочі місця та забезпечувати стале економічне зростання. Зазначено, що основною структурною складовою НІС є уряд, який формує інноваційну політику та забезпечує фінансування; освітні та наукові установи, що генерують знання та готують кваліфіковані кадри; бізнес-сектор, який впроваджує інновації; інфраструктура підтримки інновацій (технопарки, бізнес-інкубатори, венчурні фонди); та правова система, що захищає інтелектуальну власність. Проаналізовано світові приклади успішних НІС, зокрема, моделі Англо-саксонської, Азійської, Євро-континентальної та Скандинавської. Визначено, що кожна з них має унікальний підхід до побудови НІС та відображає їх історичні, культурні та економічні особливості, англо-саксонська модель характеризується високим рівнем конкуренції та значною роллю приватного сектору, тоді як Азійська модель відзначається тісною співпрацею між урядом та бізнесом. Дослідження показує, що не існує універсальної моделі НІС, яка б підходила для всіх країн. Зазначено, що кожна держава повинна розробляти власну інноваційну систему, враховуючи свої сильні сторони та специфіку, враховуючи кращі успішні світові практики. Підкреслюється, що ефективна НІС є ключовим фактором довгострокового економічного успіху країни в умовах глобальної конкуренції. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на вивчення впливу цифровізації та глобальних викликів, таких як зміна клімату, на розвиток НІС.