ТЕХНОЛОГІЧНІ ІННОВАЦІЇ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЧИННИК КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ НА ГЛОБАЛЬНОМУ РИНКУ - ОСТАПЧУК, Ольга; МИКОЛАЙЧУК, Василь (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття спрямована на вивчення ролі технологічних інновацій у підвищенні конкурентоспроможності підприємств на глобальному ринку. В ході дослідження виявлено, що впровадження передових технологій, таких як Інтернет речей, штучний інтелект, хмарні технології тощо, відіграє значну роль у підвищенні ефективності сучасних підприємств та забезпеченні конкурентоспроможності підприємств. Також проаналізовано вплив та переваги розвитку технологічних інновацій для підприємництва, включаючи виробництво, логістику, маркетинг і обслуговування клієнтів. Виявлено, що такі інновації допомагають підприємствам знижувати витрати, підвищувати якість продукції та послуг, а також прискорювати розвиток нових продуктів і ринків. Крім того, виокремлено ключові чинники успіху в імплементації технологічних інновацій, такі як відкритість до змін, гнучкість у вирішенні проблем, а також здатність до швидкого реагування на ринкові та технологічні тенденції. Узагальнено, що інноваційна діяльність дозволяє підприємствам не лише зміцнювати свої позиції на наявних ринках, але і створювати нові можливості для розвитку нового цифрового середовища. Проведено аналіз сучасного стану та перспектив розвитку технологічних інновацій в Україні, зокрема, в контексті Індустрії 4.0 та техноглобалізму. Дослідження показало, що Україна має потенціал для розвитку технологічних інновацій, зокрема у галузі інформаційних технологій, проте потребує додаткового фінансування та інтеграції у світовий науковий простір.