СТРАТЕГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ПОСИЛЕННЯ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ ПЕРЕСТРАХУВАННЯ - ШКУРКО, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Ринок перестрахування в Україні є важливою складовою страхової галузі, що сприяє управлінню ризиками та забезпечує фінансову стабільність. Проте ефективне державне регулювання є обов’язковим для вирішення проблем, використання можливостей і сприяння сталому зростанню в цьому секторі. У статті досліджено сучасний стан державного регулювання перестрахового ринку України. Проаналізовано поточний стан регулювання ринку перестрахування в Україні, виокремлено сильні та слабкі сторони та сформовано напрями щодо вдосконалення. Проаналізовано проблеми з якими зіштовхнувся НБУ при виконанні функцій регулювання та нагляду за ринком перестрахування та сформовано вектори впливу регулятора для удосконалення регулювання ринку перестрахування. Надано стратегію посилення державного регулювання ринку перестрахування в Україні, спираючись на результати останніх досліджень та найкращі міжнародні практики. Запропонована стратегія посилення регулятивного нагляду, сприятиме розвитку ринку, шляхом створення чітких нормативних актів, посилення стандартів платоспроможності та управління ризиками.