АНАЛІЗ ВПЛИВУ ОЗНАК НАВМИСНОГО БАНКРУТСТВА НА ЕКОНОМІЧНУ СТІЙКІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ: ЕКОНОМІЧНО-АНАЛІТИЧНИЙ ПІДХІД - БОДНАР, Тетяна; КУШТА, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглядаються фінансові, управлінські та нормативні ризики, що виникають внаслідок навмисного банкрутства, та їх вплив на загальний стан підприємства. Дослідження підтверджує, що навмисне банкрутство не лише руйнує економічну стійкість окремих компаній, але й створює значні загрози для бізнес-клімату країни, підриваючи довіру інвесторів і ускладнюючи розвиток партнерських відносин у фінансово-господарських операціях. У статті також надаються рекомендації щодо запобігання навмисному банкрутству. Запропоновані стратегії управління ризиками включають ретельний моніторинг фінансових показників, проведення регулярних внутрішніх аудитів та запровадження систем раннього попередження про можливі фінансові труднощі. Методи підвищення прозорості та доброчесності у фінансовій діяльності передбачають запровадження чітких фінансових процедур і політик, системи внутрішнього контролю та залучення незалежних аудиторів. Перспективи подальших досліджень у цій галузі можуть включати розробку детальніших методологій для раннього виявлення ознак навмисного банкрутства, вивчення впливу законодавчих та регуляторних заходів, а також аналіз впливу таких випадків на окремі галузі економіки та регіони. Зрештою, важливо дослідити ефективність корпоративних політик і механізмів внутрішнього контролю для запобігання навмисному банкрутству, що сприятиме зміцненню економічної стійкості підприємств.