СУЧАСНИЙ СТАН БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ В УКРАЇНІ - НІКОЛЬЧУК, Юлія; ШЕВЧУК, Альона (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Актуальність обраної теми наукового дослідження визначається тим, що поступова стабілізація банківської системи та її адаптація до воєнних реалій дають надію на успішне продовження активного кредитування населення та бізнесу. Водночас стверджувати, що банківська система загалом та її окремі кредитні організації остаточно подолали наслідки кризи і що їх подальший розвиток не пов’язаний із можливими фінансовими потрясіннями, було б передчасним. Зберігають своє значення фактори, які здатні істотно вплинути на стан банківської системи в цілому і конкретного комерційного банку зокрема. Метою статті є дослідження сучасного стану банківського кредитування в Україні, виявлення актуальних проблем та окреслення можливих шляхів їх вирішення. Розглянуто сучасний стан банківського кредитування в Україні. Проаналізовано динаміку кредитів у розрізі позичальників, видів економічної діяльності та валют кредитування. Виділено загальні чинники, які негативно впливають на розвиток банківського кредитування. Окрему увагу присвячено непрацюючим активам у банківській системі та зміні методології їх розрахунку. Систематизовано та обґрунтовано визначальні проблеми розвитку банківського кредитування з урахуванням зміни економічної динаміки під впливом військового стану: ліквідація значної кількості банків; нестабільна військово-політична та фінансово-економічна ситуація, а також зниження довіри населення до кредитних установ справляють визначальний вплив на сучасний розвиток кредитування в Україні; номінальне зростання обсягів наданих кредитів при скороченні їх обсягу у реальному вираженні; суттєве погіршення якості кредитних портфелів комерційних банків України; невизначеність бізнесу та банківських установ; високий рівень кредитної залежності підприємств у докризовий період; високий рівень проблемних кредитів; інфляція. Не дивлячись на складні економічні та політичні обставини, банківська система продовжує зберігати стійкість. Зі свого боку НБУ запровадив певні послаблення щодо контролю за діяльністю комерційних банків, що враховували їхню діяльність в кризових умовах.