ОЦІНКА ГОТОВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ ДО ВРАХУВАННЯ ESG-ФАКТОРІВ ПРИ ПЛАНУВАННІ БІЗНЕС-СТРАТЕГІЙ - ЯЦИШИНА, Клавдія; ЯЦИШИН, Тарас (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
На світовому інвестиційному ринку з’являється новий імператив – вимога до підприємств враховувати фактори ESG у своїх бізнес-стратегіях і надавати публічну звітність про свою відданість цим факторам. Якщо українські підприємства не врахують цю довгострокову тенденцію, то доступ до капіталу стане значно дорожчим або навіть унеможливленим. З 1993 року ООН надає допомогу Уряду України в розробці рішень щодо переходу від планової до ринкової економіки. Розбудова «зеленої» економіки в Україні є наріжним каменем Угоди про асоціацію з ЄС, а підтримка «зеленого» та сталого відновлення після пандемії COVID-19 стала ключовим напрямком підтримки уряду України від ООН. Перехід до зеленої економіки та кліматичної нейтральності відповідно до вимог ЄС вимагатиме відмови від старої та неефективної економічної діяльності, заснованої на викиді вуглецю, шляхом розробки та впровадження абсолютно нових бізнес-моделей. Ця нова бізнес-модель має базуватися на низькому вмісті вуглецю в продуктах і послугах, що вимагає впровадження системи моніторингу, звітності та перевірки (MRV) і кращого управління ризиками, пов’язаними з кліматом. Ці заходи будуть пов’язані зі значними технічними проблемами, а для впровадження необхідних змін знадобляться величезні приватні інвестиції. Перехід до зеленої економіки також вимагатиме налагодження інфраструктури фінансового ринку, а стале фінансування стало ключовим напрямком підтримки ООН для Уряду України. В роботі проаналізована практика впровадження ESG-принципів підприємствами України, важливість врахування ESG-факторів при формуванні корпоративної бізнес-стратегії та розкритті публічної інформації щодо виконання зобов’язань в контексті ESG; підкреслено важливість врахування соціальних аспектів програми ESG; продемонстровано зв’язок між стратегією ESG та фінансовими результатами підприємства.