КЛАСИФІКАЦІЯ ЦІН ТА ЇХ ХАРАКТЕРИСТИКА - САЧИНСЬКА, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Розглянуто поняття ціни з різних аспектів та її економічну суть. Яка відображена через виконання нею окремих функцій, взаємопов’язаних між собою та утворюють єдину систему: облікову; збалансування попиту та пропозиції; стимулюючу; розподільчу; засобу розміщення виробництва. Проаналізовано різні підходи до класифікації цін та їх видів. Під ціною розуміємо засіб маркетингового впливу підприємства на споживача з метою забезпечення ринкової рівноваги між попитом і пропозицією. Ціна є важливим джерелом доходу підприємства, оскільки містить прибуток. Складовими ціни є також різні види непрямих податків (податок на додану вартість, акцизний збір), торгівельні чи спеціальні надбавки, націнки або знижки. Ціна товару остаточно формуються на ринку і значною мірою залежать від співвідношення попиту і пропозиції. Різні види цін мають свої особливості та застосовуються у відповідних умовах. Наведено класифікацію цін за різними ознаками, охарактеризовано їх види.