МЕХАНІЗМ МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ ПРИ ФОРМУВАННІ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА УБЕЗПЕЧЕННІ ЙОГО ДІЯЛЬНОСТІ - ГАВЛОВСЬКА, Наталя; ЛУТЮК, Василь; РУДНІЧЕНКО, Євгеній (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено особливості підприємств харчової промисловості та виділено характерні для них спеціалізації за стадіями технологічного циклу. Представлено основні принципи розробки інвестиційної політики. Визначено, що при вирішенні багатофункціональних завдань однією з головних характеристик персоналу, який ці завдання і реалізує є інтелектуальний потенціал. Інтелектуальний капітал працівника складають знання, вміння, професійна підготовка, навички, професійний досвід, набуті продуктивні здатності, що невіддільні від працівника і в міру бажання працівника проявляються у трудовому процесі. Доведено, що у процесі формування інвестиційної політики частина працівників може поводитись з урахуванням особистих інтересів, що створює додаткові загрози для економічної безпеки підприємства. Вони можуть використовувати свій інтелектуальний капітал в такий спосіб, що створює загрози об’єктам безпеки підприємства шляхом зловживання службовим становищем, перевищення посадових компетенцій або здійснення відверто кримінальних правопорушень економічної спрямованості. Саме тому ефективний механізм мотивації може нівелювати такі загрози. Механізм мотивації персоналу підприємства у загальному сенсі є формою спільного використання окремих інструментів мотивації, які у певній комбінації використовуються для посилення зацікавленості працівників підприємства у результативному вирішенні конкретного завдання. У роботі розроблено механізм мотивації персоналу до формування інвестиційної політики та убезпечення діяльності підприємства. Доведено, що дія механізму мотивації персоналу спрямована на формування такої оперантної поведінки його працівників, яка передбачає не просто виконання ними функціональних обов’язків або посадових інструкцій, а дій, закріплених за працівником внутрішньокорпоративними документами або контрактом, що забезпечують відносно безпечне функціонування об’єктів безпеки та ефективне використання інвестиційних ресурсів.