ЦИФРОВІ ЕКОСИСТЕМИ ДЛЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ: МОЖЛИВОСТІ ТА РИЗИКИ - КУЛЬГАНІК, Оксана; ДАВИДЮК, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті висвітлено особливості цифрових екосистем як інструменту структурної модернізації малого та середнього бізнесу в умовах трансформації економічного середовища. Розглянуто динаміку розвитку підприємницького сектору у 2010-2024 рр. З’ясовано, що воєнні та післякризові періоди суттєво вплинули на параметри підприємницької активності, посилюючи мікродомінантність структури. Наголошено, що цифрові екосистеми формують адаптивні структури, засновані на мережевих ефектах, модульності та кооперації між бізнес-суб’єктами. Підкреслено, що технологічними передумовами функціонування таких екосистем виступають штучний інтелект, хмарні сервіси та аналітика великих даних, які забезпечують автоматизацію, персоналізацію та прогнозування ринкових змін. Констатовано, що міжнародні цифрові платформи (Google Cloud, Microsoft Azure, Shopify, Stripe тощо) створюють інфраструктурні можливості для масштабування діяльності малого та середнього бізнесу та інтеграції їх у глобальні інноваційні мережі. Визначено, що державна політика України поступово орієнтується на поглиблення цифрової трансформації підприємництва, що підтверджується ухваленням стратегічних документів і розвитком мережі «Дія.Бізнес». Зауважено, що рекомендації ОЕСР щодо цифрової готовності малого та середнього бізнесу спрямовані на усунення регуляторних бар’єрів, удосконалення цифрових навичок і підвищення участі підприємств у технологічних екосистемах. Визначено, що практичні приклади українських ініціатив (зокрема Програма цифрової зрілості малого та середнього бізнесу) підтверджують реальне застосування екосистемного підходу у підприємницькій діяльності. Встановлено, що розвиток цифрових екосистем сприяє переформатуванню бізнес-моделей, посиленню мережевої взаємодії та формуванню даних-орієнтованих управлінських рішень. З’ясовано, що ефективність екосистем залежить від поєднання технологічних інновацій, інституційних механізмів підтримки та здатності підприємств адаптуватися до цифрових викликів.