ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - КОСІЮК, Олена; РЄПІН, Микита (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено проблематику цифрової трансформації системи управління бізнес-процесами підприємств в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Обґрунтовано, що зростання економічної, технологічної та регуляторної нестабільності ускладнює координацію бізнес-процесів, підвищує рівень управлінських ризиків і знижує ефективність традиційних підходів до управління. Визначено, що фрагментарне впровадження цифрових технологій без їх інтеграції в єдину систему управління не забезпечує досягнення системного ефекту та не сприяє підвищенню адаптивності підприємств. Метою дослідження є теоретико-методичне обґрунтування підходів до цифрової трансформації системи управління бізнес-процесами підприємств у нестабільному середовищі та розроблення цілісної моделі, орієнтованої на підвищення гнучкості, узгодженості й ефективності управлінських рішень. У процесі дослідження узагальнено сучасні наукові підходи до цифрової трансформації управління, систематизовано основні напрями цифровізації бізнес-процесів та визначено роль інформаційно-аналітичного забезпечення у прийнятті управлінських рішень. Запропоновано модель цифрової трансформації системи управління бізнес-процесами підприємства, яка поєднує вплив нестабільного зовнішнього середовища, управлінські функції, бізнес-процеси та цифрові технології в межах єдиної логіки управління. Особливу увагу приділено механізму зворотного зв’язку, що забезпечує адаптацію управлінських рішень відповідно до змін зовнішніх умов і результатів функціонування бізнес-процесів. Практичне застосування запропонованої моделі створює передумови для підвищення керованості, гнучкості та стійкості діяльності підприємств в умовах нестабільності.