КРИПТОВАЛЮТИ ЯК ЦИФРОВІ АКТИВИ: ФУНКЦІЇ, КЛАСИФІКАЦІЯ ТА СВІТОВА ПРАКТИКА РЕГУЛЮВАННЯ - ХАРУН, Олена; ГРИЦИНА, Леся (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано сутність криптовалют як специфічної форми цифрових активів, визначено їхні ключові характеристики та функції у сучасній фінансовій системі. Розглянуто класифікацію криптовалют за функціональним призначенням, технологічною основою, рівнем децентралізації та стабільністю вартості. Досліджено переваги та недоліки криптовалют у порівнянні з фіатними та електронними грошима. Охарактеризовано міжнародну практику регулювання цифрових валют, включаючи впровадження CBDC та гібридних токенів. Запропоновано практичні рекомендації щодо розвитку законодавчої бази, забезпечення безпечної фінансово-технологічної інфраструктури та підвищення фінансової грамотності користувачів для країн із різним рівнем розвитку фінансових систем.