РИЗИК-ОРІЄНТОВАНИЙ ПІДХІД У ФОРМУВАННІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - КМИТЮК, Тетяна; БІЛИК, Тетяна; КАЧАН, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Сучасна економіка характеризується активним використанням цифрових технологій як одного з ключових факторів економічного зростання. Цифрова трансформація створює нові можливості для розвитку, проте водночас формує ризики та загрози для економічної стабільності, конкурентоспроможності національних економік, соціальної рівноваги та безпеки інформаційних систем, що зумовлює необхідність їх своєчасної ідентифікації та управління. У статті досліджено особливості ризик-орієнтованого підходу у формуванні сталого розвитку національної економіки в умовах цифровізації. Основну увагу зосереджено на систематизації ризиків, що виникають у процесі цифрової трансформації, та розробці інструментів їх кількісного оцінювання. Запропоновано класифікацію цифрових ризиків за ключовими групами, зокрема економічними, соціальними, технологічними, кібернетичними, екологічними та інституційними, що дозволяє комплексно охопити багатовимірний характер впливу цифровізації на сталий розвиток. Обґрунтовано доцільність застосування інтегрального підходу до оцінювання цифрових ризиків на основі розрахунку Digital Risk Index, який забезпечує можливість кількісного визначення рівня вразливості регіонів і секторів економіки до негативних проявів цифрової трансформації. Запропонований індекс дозволяє агрегувати різнотипні показники в єдину узагальнену оцінку, що підвищує аналітичну цінність результатів дослідження та створює підґрунтя для їх практичного використання. Показано, що впровадження ризик-орієнтованого підходу створює передумови для формування адаптивної системи управління сталим розвитком національної економіки та мінімізації негативних наслідків цифрової трансформації.