ВПЛИВ ГЛОБАЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ У ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД - ЯЦЕНКО, Олександр; ЯЦЕНКО, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено вплив глобальних трансформацій на соціально-економічне забезпечення розвитку сільських територій України в умовах воєнних викликів і післявоєнного відновлення. Обґрунтовано, що поєднання економічних, соціальних, екологічних, цифрових та інституційних змін формує нову архітектуру просторового розвитку та визначає стійкість сільських громад до зовнішніх шоків. Показано, що повномасштабна війна суттєво загострила структурні проблеми сільського простору, зокрема скорочення інвестиційної активності, відтік трудових ресурсів, руйнування інфраструктури та зниження рівня зайнятості. У процесі дослідження проаналізовано динаміку ключових соціально-економічних показників розвитку сільських територій України у 2015–2024 рр., що дозволило виявити тенденції зміни інвестицій, рівня оплати праці та зайнятості в аграрному секторі. Соціально-економічне забезпечення розвитку сільських територій розглянуто як комплексну систему, що охоплює економічну, соціальну, інфраструктурну, інституційну та екологічну компоненти, взаємодія яких формує основу інноваційно орієнтованої моделі сталого розвитку. Запропоновано багаторівневу модель управління розвитком сільських територій у післявоєнний період, яка поєднує національний, регіональний, економічний, соціально-освітній та екологічний рівні. Обґрунтовано, що її реалізація сприятиме диверсифікації економіки, розвитку людського капіталу, цифровізації управління, впровадженню принципів «зеленої» економіки та підвищенню якості життя сільського населення. Зроблено висновок, що адаптація сільських територій України до глобальних трансформацій є ключовою передумовою їх стійкого розвитку та інтеграції до європейського простору сталого зростання.