ФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - ВИШНЮК, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито сутність стратегічного управління процесом підвищення економічного потенціалу підприємства як важливого чинника забезпечення його сталого розвитку в умовах конкурентного ринкового середовища. Узагальнено теоретико-методологічні підходи до формування механізму управління економічним потенціалом і систематизовано принципи його побудови. Розроблено організаційно-економічний механізм, що поєднує структурні, інформаційні та управлінські елементи, спрямовані на підвищення ефективності використання ресурсів підприємства. Запропоновано модель прийняття стратегічних рішень, яка передбачає оцінювання внутрішнього й зовнішнього середовища, визначення цілей розвитку та формування відповідних управлінських дій. Основні результати дослідження мають практичне значення для розроблення стратегій підвищення економічного потенціалу підприємств у процесі адаптації до ринкових змін.