ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА ТА ЗЕЛЕНЕ ЗРОСТАННЯ ЯК КОНЦЕПТУАЛЬНА ОСНОВА ТРАНСФОРМАЦІЇ ПАРАДИГМИ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ - МАЙСТРЕНКО, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті обґрунтовано концептуальне значення зеленої економіки та зеленого зростання як взаємопов’язаних складових цілісної парадигми трансформації управління конкурентоспроможністю національної економіки в умовах сталого розвитку, європейської інтеграції та загострення глобальних екологічних і кліматичних викликів. Розкрито еволюцію наукових підходів до трактування сутності зеленої економіки та зеленого зростання, систематизовано їх ключові змістовні характеристики та обґрунтовано їх комплементарний характер у межах сучасної парадигми соціально-економічного розвитку. Визначено, що зелена економіка формує цільову платформу трансформацій, зорієнтовану на збереження і нагромадження природного капіталу, посилення соціальної інклюзії та забезпечення екологічної безпеки, тоді як зелене зростання виступає стратегічним інструментом реалізації цієї платформи через систему економічних, інституційних та інноваційних механізмів. Обґрунтовано, що перехід до зеленої парадигми управління конкурентоспроможністю зумовлює зміну логіки формування конкурентних переваг – від екстенсивного використання ресурсів до ресурсної результативності, технологічної гнучкості та екологічної інноваційності. Розкрито роль ESG-принципів, цифровізації екологічних показників, розвитку зелених ринків і низьковуглецевих технологій у формуванні нових критеріїв оцінювання конкурентоспроможності економічних систем. Визначено якісні ознаки зеленої економіки, що відображають її системну природу, зокрема інтегративність ресурсних потоків, екологізовану структуру вартості, відтворюваність ресурсної бази, просторову рівноважність та соціальну інклюзивність екологічних змін. Обґрунтовано, що впровадження принципів зеленої економіки та зеленого зростання є стратегічною передумовою підвищення економічної стійкості, енергетичної безпеки та конкурентоспроможності України в умовах післявоєнного відновлення та інтеграції до європейського економічного простору.