ІНСТИТУЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - ДУБОВИК, Денис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження інституційного механізму реалізації державної інформаційної політики в умовах цифрової трансформації, яка докорінно змінює підходи до публічного управління, комунікації та взаємодії держави з громадянським суспільством. Розглянуто еволюцію теоретичних підходів до інституціонального аналізу інформаційної політики, обґрунтовано значення інституційної стійкості як ключової передумови ефективного функціонування системи державного управління в умовах динамічних соціально-політичних і технологічних змін. Визначено зміст і структуру інституційного механізму реалізації державної інформаційної політики, до якого віднесено нормативно-правове забезпечення, систему органів державної влади, механізми міжінституційної координації, цифрові інструменти управління інформаційними потоками та канали стратегічних комунікацій. Проаналізовано вплив цифровізації на трансформацію традиційних управлінських моделей, зокрема перехід від ієрархічних форм інформаційного впливу до мережевих і інтерактивних моделей державної комунікації. Окрему увагу приділено сучасним викликам реалізації державної інформаційної політики, серед яких загрози інформаційній безпеці, поширення дезінформації, фрагментарність нормативно-правового регулювання, недостатній рівень цифрової компетентності посадових осіб та нерівний доступ громадян до цифрових ресурсів. Висвітлено особливості функціонування інституційного механізму в умовах воєнного стану, коли інформаційна політика набуває стратегічного значення для забезпечення національної безпеки та суспільної стійкості. Обґрунтовано необхідність адаптації державної інформаційної політики України до європейських стандартів у контексті євроінтеграційних процесів, розвитку цифрового врядування та формування позитивного державного бренду. Зроблено висновок, що ефективний інституційний механізм реалізації державної інформаційної політики має базуватися на принципах прозорості, відкритості, міжсекторальної взаємодії та технологічної інноваційності, а також бути орієнтованим на зміцнення довіри громадян до державних інститутів у цифровому інформаційному просторі.