НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ДОТРИМАННЯ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ В УМОВАХ РОЗВИТКУ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - ВЕДЕРНІКОВ, Михайло; ЗЕЛЕНА, Марія; МАНТУР-ЧУБАТА, Олена; МИХАЛЬЧУК, Анатолій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто еволюційний зв’язок розвитку науки та інтелекту людини, а також її сутність як соціального інституту та системи знань. Наголошено, що стрімке впровадження штучного інтелекту в наукові дослідження та освіту критично підвищує роль академічної доброчесності для забезпечення чесності та достовірності результатів. Визначено, що штучний інтелект надає значні переваги, але водночас несе ризики, пов’язані з академічною недоброчесністю та упередженістю алгоритмів. Подано визначення ключових термінів згідно з законодавством. Підсумовано, що для підтримки високих етичних стандартів у сучасній цифровій науці необхідне відповідальне використання штучного інтелекту та неухильне дотримання принципів доброчесності.