МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНКИ ІННОВАЦІЙНИХ РИЗИКІВ ІНТЕГРАЦІЇ СИСТЕМ ШІ (ADAS/CMS) У ДІЯЛЬНІСТЬ ТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ВОЛІКОВ, Володимир; ПАНЧЕНКО, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті обґрунтовано методичний підхід до оцінки інноваційних ризиків, що виникають при інтеграції систем штучного інтелекту (ADAS/CMS) у діяльність вітчизняних транспортних підприємств, який складається з чотирьох етапів: 1) підготовка та встановлення контексту; 2) ідентифікація та класифікація ризиків; 3) оцінка та аналіз ризиків; 4) пом’якшення, моніторинг та вдосконалення стратегії. Здійснено систематизацію та типізацію ключових ризиків інтеграції систем ШІ за шістьма категоріями, що охоплюють такі аспекти: технологічні, операційні, кібербезпекові, юридичні та страхові, етичні та соціальні, фінансові. Валідацію підходу здійснено через сценарне моделювання SCRAM та експертний метод. Встановлено, що найбільшу загрозу становлять кібербезпекові, фінансові, а також юридичні та страхові ризики, тоді як етичні та соціальні ризики мають помірний, але динамічний характер і потребують постійного моніторингу. Розроблені стратегії мінімізації ризиків включають технічні, організаційні, нормативні та соціальні заходи, які забезпечують зниження рівня загроз до керованих значень. Запропонований методичний підхід є універсальним і може бути адаптований до різних типів вітчизняних транспортних підприємств, з різним рівнем автоматизації та стадіями впровадження систем штучного інтелекту.