ФОРМУВАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ РОСІЇ - СИНЧАК, Віктор; СУПІВСЬКА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Установлено, що формування місцевих бюджетів територіальних громад України в умовах повномасштабного вторгнення росії зазнало суттєвих змін. Основними проблемами стали зниження надходжень до місцевих бюджетів через спад економічної активності, скорочення зайнятості та відтік населення. Одночасно суттєво зросли видатки на гуманітарні потреби, соціальний захист, забезпечення функціонування критичної інфраструктури та підтримку внутрішньо переміщених осіб. Дослідження показало, що більш успішними виявилися громади, які змогли адаптуватися до нових умов. Особливо важливою стала здатність до швидкого реагування на зміни. Доведено, що успішність у формуванні бюджетів територіальних громад в умовах війни значною мірою залежить від взаємодії місцевої влади з бізнесом та громадянським суспільством. Тому формування місцевих бюджетів потребує реалізації відповідних заходів як у період війни, так і в післявоєнній відбудові. До таких заходів віднесено: створення на рівні держави умов для підтримки місцевого економічного розвитку; розширення через законодавство фіскальних повноважень старостам на старостинських округах щодо їх участі у формуванні доходів бюджетів територіальних громад; удосконалення цифрових інструментів в управлінні місцевими бюджетами; посилення тристороннього партнерства між місцевою владою, бізнесом і громадянським суспільством.