ВІДНОВЛЮВАНІ ДЖЕРЕЛА ЕНЕРГІЇ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ ВЕКТОР ДИВЕРСИФІКОВАНОГО ПОВОЄННОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - НАМ’ЯСЕНКО, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Війна росії проти України, а також природні та господарські й історичні передумови формують досить жорсткі вимоги повоєнного відновлення та розвитку. Одним із векторів диверсифікації визначено розвиток генерації на основі відновлювальних джерел енергії. Результатами нашого дослідження стали висновки, щодо перспективності різних напрямків ВЕД з метою самозабезпечення, зменшення витрат та промислового масштабування з метою заробітку. В дному дослідженні аргументовано важливість біоенергетики, як такої що може стати стартовим етапом диверсифікації для агрохолдингів з подальшим розвитком СЕС та ВЕС. Також, в даній статті, розглянуто можливі сценарії розвитку ВДЕ та критичність ролі держави в цьому. Крім того, зазначено, що розвиток ВДЕ матиме позитивний вплив не лише на стабільність та незалежність енергетики, а й на суміжні та сервісні дотичні галузі економіки.