МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ В СИСТЕМІ ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ АГРАРНОГО СЕКТОРУ - ГАВРИЛЕНКО, Валентина; ЧИЖ, Віра; ТКАЧЕНКО, Алла; ГОРБЕНКО, Маргарита (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено теоретичні і прикладні аспекти бухгалтерського обліку та контролю банківських операцій, пов’язаних із фінансуванням аграрного сектору України. Встановлено значення банківського кредитування для підтримки діяльності сільськогосподарських підприємств, особливо в умовах воєнних ризиків та післявоєнного відновлення економіки. Проаналізовано нормативно-правові вимоги та стандарти обліку банківських кредитів: висвітлено особливості відображення позик в обліку аграрних підприємств згідно з національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та міжнародними стандартами фінансової звітності. Розглянуто механізми контролю кредитних операцій – як з боку банків (моніторинг цільового використання позик, оцінка кредитоспроможності позичальників, управління кредитним ризиком), так і з боку позичальників (внутрішній фінансовий контроль, планування і своєчасне обслуговування боргу). Окреслено основні проблеми кредитного забезпечення аграрного бізнесу (висока вартість кредитів, недостатнє заставне забезпечення, підвищені ризики неповернення тощо) та роль державної підтримки у їх вирішенні.