МОТИВАЦІЯ ПЕРСОНАЛУ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЧИННИК ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ЗАКЛАДОМ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - СТАДНИЦЬКА, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено сутність та роль мотивації персоналу як ключового чинника ефективного управління закладом ресторанного бізнесу. Визначено, що сучасна система мотивації повинна поєднувати матеріальні й нематеріальні стимули, сприяти професійному розвитку працівників, формуванню корпоративної культури та підвищенню рівня залученості персоналу. Проаналізовано основні теоретичні підходи до визначення мотивації, розглянуто чинники, що впливають на поведінку працівників, і окреслено специфіку мотиваційних інструментів у ресторанній сфері. З’ясовано, що ефективна мотиваційна система забезпечує зростання продуктивності праці, зниження плинності кадрів, покращення якості обслуговування клієнтів та підвищення конкурентоспроможності підприємства.