ФОРМУВАННЯ АНАЛІТИЧНОЇ МОДЕЛІ ПОЗИЦІОНУВАННЯ БРЕНДУ ПІДПРИЄМСТВА - КОСТЕНЮК, Юлія; БЕЗПʼЯТКО, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто використання карти бренду як ефективного інструменту стратегічного аналізу позиціонування освітніх закладів на ринку послуг з вивчення іноземних мов. Визначено методологічні засади побудови карти бренду та обґрунтовано доцільність застосування координатних осей «ціна – якість» для оцінки конкурентоспроможності освітніх підприємств. На основі аналізу ринку досліджено позиціонування школи англійської мови «Flash» відносно основних конкурентів — «Green Forest», «AntiSchool», «Speak Up», «English Prime» та «London School of English». Виявлено, що бренд «Flash» займає проміжну нішу з поєднанням середнього рівня ціни та високої якості навчання, що забезпечує гнучкість ринкової взаємодії та привабливість для широкої аудиторії. Визначено ключові конкурентні переваги бренду: власна методика навчання, висока кваліфікація викладачів, адаптивність освітніх програм та наявність онлайн-платформи, яка інтегрує традиційні та дистанційні формати. Проведено порівняльний аналіз ринкових позицій конкурентів, що засвідчив високий рівень сегментації ринку та перевагу стратегій, орієнтованих на баланс між доступністю й якістю. Результати дослідження підтверджують, що побудова карти бренду на основі показників «ціна – якість» дозволяє комплексно оцінити ринкове середовище, виявити сильні та слабкі сторони бренду, а також обґрунтувати оптимальне позиціонування підприємства.