ОЦІНКА РИЗИКІВ ДІЯЛЬНОСТІ ОФІСУ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - БОЖАНОВА, Олена; ШЕПЕЛЕНКО, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджуються теоретико-методичні та прикладні аспекти формування регіональної стратегії підвищення якості сервісу в готельно-ресторанному секторі Закарпаття як одного з ключових чинників сталого розвитку туристично-рекреаційного потенціалу регіону. Актуальність дослідження зумовлена зростанням конкуренції на ринку туристичних послуг, підвищенням вимог споживачів до якості обслуговування, а також необхідністю адаптації підприємств сфери гостинності до сучасних соціально-економічних викликів та євроінтеграційних процесів. У роботі обґрунтовано роль якості сервісу як стратегічного ресурсу формування конкурентних переваг готельно-ресторанних підприємств регіону. Проаналізовано специфіку функціонування готельно-ресторанного сектору Закарпаття з урахуванням його прикордонного положення, багатокультурного середовища, сезонності туристичних потоків та переважання малого і середнього бізнесу. Визначено ключові проблеми у сфері сервісного обслуговування, зокрема кадровий дефіцит, нерівномірність стандартів якості, недостатній рівень цифровізації та обмеженість інвестиційних ресурсів. Запропоновано концептуальні засади формування регіональної стратегії підвищення якості сервісу, що передбачають інтеграцію інструментів стратегічного управління, маркетингу територій, стандартизації послуг та розвитку людського капіталу. Особливу увагу приділено механізмам координації дій органів місцевого самоврядування, бізнес-структур і освітніх установ з метою створення цілісної системи управління якістю сервісу на регіональному рівні. Практична реалізація запропонованих стратегічних підходів сприятиме підвищенню рівня задоволеності споживачів, зміцненню туристичної привабливості Закарпаття та забезпеченню стійкого розвитку готельно-ресторанного сектору в довгостроковій перспективі.