ЧИ ПОКРАЩУЄ ГОТОВНІСТЬ УРЯДУ ДО ШІ НАЛЕЖНЕ УПРАВЛІННЯ? ДОСВІД ДОСЛІДЖЕННЯ 97 КРАЇН (2021–2024) - ЗАХАРКІНА, Поліна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
На тлі стрімкого впровадження технологій штучного інтелекту (ШІ) у державному секторі та паралельного посилення інституційних структур управління залишається відкритим питання, чи трансформується вища національна готовність до використання ШІ у відчутно кращу якість державного врядування. Попри активне просування стратегій ШІ на рівні урядів, емпіричні докази їхнього реального управлінського ефекту залишаються обмеженими та суперечливими. Це дослідження має на меті комплексно проаналізувати взаємозв’язок між готовністю урядів до ШІ та належним управлінням у міжнародному порівняльному вимірі, а також чітко розрізнити міжкраїнові кореляції та внутрішньокраїнові ефекти в динаміці часу. Емпіричний аналіз базується на збалансованій панельній вибірці з 97 країн (N = 388 спостережень) за період 2021–2024 років. Як залежну змінну використано Індекс належного урядування Чандлера, тоді як ключовою пояснювальною змінною виступає Індекс готовності уряду до ШІ. Для оцінювання застосовано моделі з фіксованими ефектами (за країнами та роками) і випадковими ефектами, а також проведено тест специфікації Хаусмана з метою вибору адекватної моделі. Надійність результатів перевіряється за допомогою робастних стандартних помилок, зокрема кластеризованих за країнами та роками, CR2, а також стандартних помилок Дрісколла—Крея, стійких до просторово-часової автокореляції. Результати моделі з випадковими ефектами вказують на сильний і статистично значущий позитивний зв’язок між готовністю до ШІ та якістю управління (β = 0,003859, p < 2,2e−16). Водночас тест Хаусмана (χ² = 774,72, p < 2,2e−16) відхиляє гіпотезу узгодженості цієї оцінки, що свідчить про кореляцію між рівнем готовності до ШІ та неспостережуваними характеристиками країн. У пріоритетній двосторонній моделі з фіксованими ефектами оцінений коефіцієнт є малим за величиною, має негативний знак (β = −0,000846) та втрачає статистичну значущість за всіх робастних специфікацій. Загалом отримані результати свідчать, що хоча між країнами з вищою готовністю до ШІ спостерігається краща якість управління, підвищення готовності до ШІ всередині окремих країн у 2021–2024 роках не супроводжується статистично значущими покращеннями належного врядування.