ЦИФРОВІ ПЛАТФОРМИ ВРЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНИХ КОНФЛІКТІВ ЯК ЕЛЕМЕНТ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - ХУДОЛЕЙ, Вероніка; ЯНКОВОЙ, Роман; МАШНЕНКОВ, Костянтин; ТУЛЬЧИНСЬКИЙ, Ростислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито концептуальні засади формування та впровадження цифрових платформ врегулювання соціальних конфліктів як складової державної політики регіонального розвитку. Обґрунтовано, що цифрові платформи є ефективним інструментом інтеграції механізмів участі громадян, медіації, аналітики даних та публічної підзвітності у єдину систему управління. Визначено, що впровадження таких платформ забезпечує проактивний моніторинг соціальної напруги, скорочення часу реагування на конфліктні ситуації, підвищення рівня довіри до органів влади та формування відкритого середовища взаємодії між державою, бізнесом і громадянським суспільством. Розроблено структурно-логічну модель функціонування цифрової платформи врегулювання соціальних конфліктів, яка охоплює етапи виявлення сигналів, діагностики, медіації, ухвалення рішень, моніторингу та навчання. Доведено, що використання цифрових технологій і аналітичних інструментів у публічному управлінні дозволяє підвищити ефективність регіональної політики, мінімізувати ризики ескалації конфліктів та зміцнити соціальну згуртованість територіальних громад.