ФОРМУВАННЯ МЕДІЙНОГО БРЕНДУ СПОРТСМЕНА ПРОТЯГОМ ЙОГО КАР’ЄРИ НА ОСНОВІ КОРОТКИХ ВІДЕОФОРМАТІВ (REELS, TIKTOK) - ІВАНИЦЬКИЙ, Назарій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто процес формування медійного бренду спортсмена в умовах цифровізації індустрії спорту з акцентом на використанні коротких відеоформатів (Reels, TikTok). Обґрунтовано актуальність проблеми в контексті посилення конкуренції за увагу аудиторії та зростання ролі соціальних мереж у кар’єрному та комерційному розвитку спортсменів. На основі аналізу наукових публікацій і практики цифрових комунікацій запропоновано етапну модель формування медійного бренду спортсмена, яка охоплює початковий етап, етап становлення, етап популярності та етап трансформації після завершення активної спортивної кар’єри. Для кожного етапу охарактеризовано провідні цілі комунікації, домінуючі типи відеоконтенту та особливості використання коротких відеоформатів. Виокремлено основні типи контенту та показано їхню роль у побудові цілісного наративу бренду спортсмена. Сформульовано практичні рекомендації для спортсменів, тренерів, менеджерів і SMM-фахівців щодо планування контент-стратегії в Reels і TikTok, а також окреслено напрями інтеграції індивідуальних медійних брендів спортсменів із комунікаційними стратегіями спортивних організацій. Зазначено перспективи подальших досліджень, пов’язаних з емпіричною перевіркою запропонованої моделі та вивченням психологічних і етичних аспектів інтенсивної медійної присутності спортсменів.