ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ - БЕНЗЕРУК, Віталій; ПРОКОПЕНКО, Наталія; КОВАЛЕНКО, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У науковій статті аналізується економічна ефективність інформаційних систем управління на підприємствах, що є актуальною темою в умовах динамічного ринкового середовища. Метою дослідження є оцінка впливу інформаційних систем управління на ключові показники діяльності підприємств, такі як продуктивність, витрати і якість обслуговування клієнтів. Важливо зазначити, що інформаційні системи управління призначені для вирішення завдань стратегічного і тактичного планування, оперативного управління, а також контролю та обліку. З їхньою допомогою можна оптимізувати управлінські процеси та зменшити витрати на вторинну обробку даних, що є важливим аспектом для підвищення загальної ефективності роботи підприємства. Застосування інформаційних систем управління дозволяє не лише підвищити конкурентоспроможність підприємств, але й зменшити складність прийняття управлінських рішень, покращити достовірність інформації, що, зі свого боку, сприяє об’єктивному ухваленню фінансових рішень. Активне використання інформаційних технологій у бізнес-управлінні позитивно впливає на оперативність, забезпечуючи гнучкість у відповідь на зміни в ринковому середовищі. Дослідження показує, що економічна ефективність інформаційних систем управління безпосередньо пов’язана з їх здатністю оптимізувати бізнес-процеси, зменшувати витрати та підвищувати продуктивність. Впровадження інформаційних систем управління сприяє автоматизації рутинних завдань, що дозволяє працівникам зосередитися на більш важливих аспектах діяльності, покращуючи загальну результативність. Завдяки цьому, підприємства здатні швидше адаптуватися до нових економічних викликів і краще прогнозувати потреби ринку. Окрему увагу варто звернути на вплив інформаційних систем управління на якість обслуговування клієнтів. Системи управління дозволяють швидше обробляти запити, що позитивно позначається на задоволеності клієнтів і їхній лояльності. Для всебічного аналізу економічної ефективності інформаційних систем управління важливо визначити ключові показники, такі як рентабельність інвестицій, час окупності впровадження та продуктивність праці. Аналіз цих показників допомагає виявити оптимальні напрямки для інвестицій і вдосконалення систем. Висновки статті підтверджують, що інформаційні системи управління є важливими інструментами для підвищення ефективності, конкурентоспроможності та довгострокового розвитку підприємств в сучасних умовах.