СТЕЙКХОЛДЕРИ ІНВЕСТИЦІЙНО-БАНКІВСЬКИХ ТРАНЗАКЦІЙ В ПРИЗМІ ВАРТІСНО-ОРІЄНТОВАНОГО УПРАВЛІННЯ - АЛЕКСІН, Гліб; СТАЩУК, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Інвестиційно-банківські транзакції мають ключову роль в економічному механізмі. Успішність інвестиційно-банківської транзакції в сучасному волатильному середовищі може бути підтримана за рахунок орієнтації на стейкхолдерів і управління створюваною вартістю. Метою статті є визначення потреб і мотивацій учасників інвестиційно-банківських операцій у контексті вартісно-орієнтованого підходу в ключі захисту прав інвесторів. Стаття аналізує вплив груп стейкхолдерів на перебіг інвестиційно-банківських транзакцій. Акцентовано, що задоволення інтересів компаній-клієнтів, інвесторів та регуляторів відіграє ключову роль не лише на етапі перед-M&A, але й у процесі інтеграції та розвитку бізнесу після M&A. Виділено ключові потреби та мотивації, які впливають на участь стейкхолдерів у інвестиційно-банківських транзакціях. Компанії-клієнти потребують доступу до капіталу, експертизи та мінімізації транзакційних витрат. Інвестиційні банки сприяють залученню капіталу та надають консультації щодо управління бізнесом, що допомагає знизити витрати та підвищити ефективність операцій. Інвестори орієнтовані на отримання позитивного фінансового результату, безпеку своїх інвестицій та прозорість умов транзакцій, що включає зниження ризиків та наявність механізмів захисту прав власності. Регулятори та інфраструктура ринку прагнуть дотримання нормативно-правової бази, стабільності ринку та захисту прав інвесторів, забезпечуючи рівні правила гри та сприяючи справедливості на ринку. Ефективне управління стейкхолдерами досягається через прозорість, транспарентність та дотримання рівних правил гри. Інструменти управління вартісно-орієнтованого підходу сконцентровані на консультаційні послуги, оптимізацію транзакційних витрат, фінансову комунікацію та дотримання нормативно-правової бази. Поєднання інтересів клієнтів, інвесторів та регуляторів створює механізми, що захищають права інвесторів, сприяють стабільному розвитку ринку та забезпечують довгострокову економічну вигоду для всіх учасників. Подальші перспективи дослідження включають вивчення системи ключових показників ефективності для цифровізації процесу управління стейкхолдерами у контексті вартісно-орієнтованого підходу.