УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМ КАПІТАЛОМ ЯК НЕВІД’ЄМНА ЧАСТИНА СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА - ПОЛІЩУК, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У діяльності вітчизняних підприємств стратегічний розвиток людських ресурсів передбачає використання ключових компетенцій. працівників, тобто тих унікальних можливостей персоналу, які створюють високу вартість та диференціюють організацію від конкурентів для збереження та отримання конкурентних переваг організації, що сприяють підвищенню організаційної ефективності. Керівники сучасних підприємств недооцінюють роль персоналу у формуванні та реалізації стратегії діяльності. Створення добре мотивованого, кваліфікованого та працездатного колективу, спрямованого на повноцінну віддачу власного потенціалу, сприяє досягненню підприємством високих результатів діяльності та забезпечення вигідної позиції на ринку. Управління персоналом має відповідати стратегії розвитку підприємства, захищати інтереси працівників та забезпечувати дотримання законодавства про працю при формуванні, закріпленні та використанні персоналу. Крім того, орієнтуватися на тенденції та плани розвитку організації, досягнення основних її цілей та враховувати такі аспекти: довгостроковий розвиток організації, забезпечення ринкової функції незалежності, здобуття кваліфікації відповідних дивідендів, самофінансування розвитку підприємства, збереження фінансової рівноваги, закріплення досягнутих позицій на відповідному ринку. Щоб мати цінність в управлінні людськими ресурсами на підприємствах зі стратегічним управлінням, система управління персоналом повинна використовуватися для розгортання та застосування відповідних внутрішніх та зовнішніх людських ресурсів. Щоб правильно зрозуміти ключові функції стратегічного розвитку підприємства в галузі управління та вивчення людських ресурсів, стратегія управління персоналом підприємства повинна складатися з п’яти аспектів (ідея управління, система навчання, система службової атестації, механізм стимулювання та обмеження, інформатизація управління) на основі перспективи стратегії підприємства, яка має значення для управління довгостроковим розвитком підприємства. Раціональне розгортання, розробка та застосування людських ресурсів є основними елементами, що дозволяють краще та швидше розвивати підприємство, а також ключовими елементами для майбутнього розвитку підприємства та успіху в конкурентній боротьбі.