АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА ПИТАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - ЄМЕЛЬЯНОВА, Олена; ТИТОК, Вікторія; ПИЛИПЧУК, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В статті розкрито основні аспекти соціальної відповідальності та сталого розвитку будівельного підприємства. Відзначено, що соціальна відповідальність будівельних підприємств базується на концепції соціальної відповідальності, яка полягає у відповідальному ставленні підприємств до своїх співробітників, споживачів, партнерів і продукції, яку вони виробляють. Зауважено, що важливим документом, який регламентує основні аспекти соціальної відповідальності будівельного підприємства, є міжнародний стандарт ISO 26000, який враховує соціальні вимоги підприємства і служить напрямком до сталого розвитку. З’ясовано, що напрямками покращення соціальної відповідальності будівельного бізнесу є покращення рівності та різноманітності, добре спроєктовані будівлі та споруди. Соціальна відповідальність має лежати в основі будівельного бізнесу, зменшення вуглецевих викидів, зменшення відходів будівельних проєктів, підтримка місцевих громад, покращення умов праці працівників. Відзначено, що з метою дотримання принципів сталого розвитку будівельні підприємства повинні орієнтуватися не лише на прибуток, а й на ключові сфери: люди та навколишнє середовище, оскільки основними цілями сталого будівництва є мінімізація виснаження природних ресурсів, скорочення викидів парникових газів і сприяння добробуту як жителів, так і навколишніх громад. Виділено переваги сталого розвитку в будівельній галузі. Констатовано важливість сертифікації LEED. Охарактеризовано будівельний стандарт BREEAM, який забезпечує основу для створення нових будівельних елементів, які є високоефективними та довговічними. Відзначено, що сталий розвиток будівельного підприємства регламентує стандарт ISO 14001 «Системи екологічного управління. Вимоги та настанови щодо застосовування», основною метою якого є мінімізація шкідливого впливу виробничої діяльності підприємства на навколишнє середовище.