ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСУВАННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ У СУЧАСНИХ УМОВАХ - МАРГАСОВА, Вікторія; ПОКОТИЛОВА, Олена; РУЖИЦЬКИЙ, Юрій; ШАПОВАЛОВА, Валентина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Сталий розвиток визначено як пріоритет дій країн світу на найближчу перспективу. Однак наразі Цілі сталого розвитку стикаються з дефіцитом фінансування. Нерівномірний доступ до фінансування для забезпечення сталого розвитку, яскраво виявлений пандемією COVID-19, став ще більш укоріненим, оскільки події 2019-2020 років загострили розрив між розвиненими країнами та країнами, що розвиваються. Без термінових дій таке фінансування ризикує перетворитися на розрив сталого розвитку. Основними джерелами фінансування сталого розвитку є державні витрати та іноземні інвестиції. Події 2022 року в Україні тільки посилили ці занепокоєння. Різке підвищення цін на продовольство та енергоносії та швидке погіршення фінансових умов ще більше обтяжили і без того обмежений фіскальний простір у країнах, що розвиваються. Вищезазначені фактори призвели до різкого зростання державних видатків, що обмежує фіскальну спроможність як розвинених країн, так і країн, що розвиваються. Це має подальші наслідки для досягнення Цілей сталого розвитку, особливо для країн з низьким рівнем доходу. Зараз кожна третя країна перебуває під високим ризиком фіскальної кризи, падають не тільки обсяги податкових надходжень до бюджетів, а й частка їх загальній сумі ВВП. Прямі іноземні інвестиції можуть відігравати вирішальну роль у досягненні Цілей сталого розвитку. З точки зору приймаючих країн, він має потенціал для посилення зростання та інновацій, створення якісних робочих місць і розвитку людського капіталу, підвищення рівня життя та екологічної стійкості тощо. Викликом для країн, що розвиваються, за нинішнього сценарію є мобілізація достатніх ресурсів як з внутрішніх, так і з міжнародних джерел не лише для досягнення Цілей сталого розвитку як таких, але й для підтримки засобів до існування, охорони здоров’я та добробуту людей.