ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ В СИСТЕМІ ОБЛІКУ ПІДПРИЄМСТВ АГРОБІЗНЕСУ - ГУЦАЛЕНКО, Любов; МОЛДОВАН, Мирослав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проведено дослідження економічної сутності поняття «фінансові результати». Проаналізовано чинну нормативно-правову базу та відзначено про відсутність трактування фінансових результатів у нормативно-правових документах. Вивчено наукову літературу та з’ясовано різні підходи до розкриття змісту досліджуваної категорії. Підтримано думку, що при визначенні поняття «фінансові результати» необхідно пов’язати три складові – сутність, зміст та форму прояву. Запропоновано уточнене визначення змісту фінансових результатів, що дозволяє розглядати їх як універсальну економічну категорії, яка характеризує якість та ефективність фінансово-господарської діяльності підприємств агробізнесу. Визначено внутрішні та зовнішні фактори впливу на формування фінансових результатів сільськогосподарських підприємств. Відзначено про склад фінансових результатів сільськогосподарських підприємств, які пов’язані із здійсненням сільськогосподарської діяльності, що передбачає процес управління біологічними перетвореннями з метою отримання сільськогосподарської продукції або додаткових біологічних активів. Розкрито характеристику рахунків обліку фінансових результатів. Обумовлено про об’єктивність повернення в системі показників фінансової звітності інформації про надзвичайні витрати і доходи, пов’язані з відшкодуванням збитків від надзвичайних подій.