ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО МЕХАНІЗМУ МІНІМІЗАЦІЇ ФІНАНСОВИХ ВТРАТ НАФТОГАЗОВИДОБУВНИХ ПІДПРИЄМСТВ ВІД НАСЛІДКІВ ВИКИДІВ ВУГЛЕВОДНІВ - ФАДЄЄВА, Ірина; ТУЦЬ, Ілона (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розкрито сутність і обґрунтовано переваги впровадження запропонованого механізму мінімізації втрат нафтогазовидобувних підприємств від викидів таких забруднюючих речовин, як водонафтогазова суміш, нафта, газ та хімічні речовини. Проаналізовано стан та виявлено тенденції здійснення запобіжних заходів, спрямованих на попередження втрат від забруднення навколишнього середовища. Виявлено проблеми упровадження економіко-екологічних механізмів мінімізації втрат від викидів у контексті управління екологічними ризиками. Розроблено модель економіко-екологічного механізму мінімізації втрат як ефективного способу управління екологічними ризиками. Для компенсації екологічних збитків нафтогазовидобувних підприємств запропоновано використання обов’язкового екологічного страхування. Показано, що основними напрямами розвитку механізму обов’язкового екологічного страхування є забезпечення реальної компенсації застрахованих екологічних збитків, що призведе до зменшення навантаження на державний та місцеві бюджети.