ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ВИМУШЕНОЇ МІГРАЦІЇ НА ДЕМОГРАФІЧНИЙ СТАН, ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ТА СОЦІАЛЬНУ СИТУАЦІЮ В УКРАЇНІ - НАПОРЧУК, Денис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття розглядає проблематику вимушеної міграції населення, систематизуючи різноманітні підходи до розуміння та пояснення понять, таких як вимушені мігранти, біженці та особи з тимчасовим захистом. Аналізуються ознаки та закономірності добровільної та примусової міграції населення, зокрема українців через війну та її вплив на демографічну ситуацію в Україні та країнах котрі приймають біженців, зокрема в Європейському Союзі. Звертається увага на позитивні та негативні аспекти міграції, включаючи її вплив на економіку, соціальну та культурну сфери. Наголошується на необхідності розроблення та реалізації стратегії повернення мігрантів до України як важливого чинника для відновлення економіки та забезпечення стабільності після воєнного конфлікту. Обговорюються можливі рішення та стратегії, спрямовані на подолання міграційно-демографічної кризи з урахуванням інтересів України з метою забезпечення її економічного відновлення та соціальної стабільності.