КОНТРОЛІНГ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - КЕЛМАНОВИЧ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Обґрунтовано необхідність удосконалення інструментарію підсистеми моніторингу та контролінгу в системі управління фінансово-економічною безпекою підприємства, що сприятиме підвищенню ефективності прийнятих управлінських рішень щодо зменшення впливу існуючих ризиків. Досліджено основи та базові складові забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємства із доведенням необхідності виокремлення власної концепції стратегічного управління господарюючим суб’єктом, яка враховує специфіку ведення бізнесу, а також умови бізнес-середовища. В контексті існування поточного, оперативного та стратегічного контролінгу фінансово-економічної безпеки промислового підприємства охарактеризовано його базові функції, які сприяють реалізації стратегії розвитку. Доведено вагомість взаємозв’язку контролю, діагностики, прогнозування та планування в підсистемі контролінгу стратегічних цілей підприємства. Обґрунтовано нинішню концепцію контролінгу в системі управління підприємством, зокрема в забезпеченні фінансово-економічної безпеки. Обґрунтовано завдання та підходи до формування дієвого інформаційно-аналітичного базису, який забезпечує взаємоузгодженість функціональних заходів контролінгу в аспекті кожного компоненту фінансово-економічної безпеки підприємства. Досліджено методи та інструментарій, які використовуються під час контролінгових процесів в системі забезпечення безпеки підприємства. Доведено вплив маркетингу фінансово-економічної безпеки на ефективність підсистеми контролінгу та моніторингу в системі стратегічного управління підприємством.