ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ МИТНОЇ СЛУЖБИ - БОЙКІВСЬКА, Галина; ЛУЧКО, Дмитро; РІПКА, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених та норм чинного законодавства, досліджено окремі аспекти розвитку людського капіталу митної служби України. Зокрема, розглядаються програми навчання, розвиток компетентностей, створення системи стимулів та премій, а також важливість розвитку людського капіталу для ефективності та конкурентоспроможності митних служб. У статті аналізуються проблеми, пов’язані з формальним підвищенням професійного рівня митників, обмеженими можливостями для навчання без відриву від служби та нестачею часу для саморозвитку, навчання впродовж життя. Професійний розвиток та мотивування людського капіталу митних органів вирішують ряд важливих завдань, вони сприяють створенню міцної та відповідальної організаційної культури, що сприяє підвищенню мотивації персоналу та залученню талановитих спеціалістів. Для досягнення цих цілей в статті досліджуються різні аспекти професійного розвитку та мотивації персоналу митної служби. Зокрема, розглядаються програми навчання, які допомагають працівникам отримувати необхідні знання та навички для виконання своїх обов’язків. Визначено, що професійний розвиток та мотивація персоналу митної служби є ключовими чинниками, що впливають на їхню ефективність та конкурентоспроможність, важливо приділяти належну увагу цим аспектам у стратегіях управління митними службами.