ДРАЙВЕР РОЗВИТКУ ІНДУСТРІЇ 4.0: КЛЮЧОВА РОЛЬ IT-СЕРВІСНИХ КОМПАНІЙ - РЕЗНІКОВ, Роман; TУРЛАКОВА Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Перехід до Індустрії 4.0 означає трансформаційний зсув у виробничих та промислових операціях, зумовлений конвергенцією передових цифрових технологій, таких як Інтернет речей (IoT), штучний інтелект (AI), цифрові двійники та розумна автоматизація. Ця четверта промислова революція обіцяє безпрецедентні покращення в операційній ефективності, якості продукції та загальній продуктивності. Однак впровадження технологій Індустрії 4.0 є складним завданням, що вимагає значного досвіду та координації, яких багато організацій не мають внутрішньо. Ця стаття досліджує важливу роль ІТ-сервісних компаній у забезпеченні успішних трансформацій до Індустрії 4.0. Через всебічний аналіз пропозицій та структур семи провідних ІТ-сервісних провайдерів — LTTS, Wipro, TCS, Cognizant, HCL Technologies, Accenture та Capgemini — ілюструється, як ці компанії використовують свій великий досвід та структуровані методології для підтримки бізнесу у навігації складнощами цифрової інтеграції. Кожна з цих компаній розробила надійні методики та спеціалізовані рішення, що охоплюють різні аспекти Індустрії 4.0, включаючи розумне виробництво, аналітику даних у реальному часі, інтеграцію IoT, цифрові двійники та автономні системи. Детальне порівняння показує, що ці ІТ-сервісні провайдери мають переваги: здатність передбачати та зменшувати потенційні ризики, їхні партнерства з технологічними гігантами, такими як SAP та AWS, а також їхній комплексний підхід до інтеграції цифрових та фізичних систем. Аналізуючи успішні кейси, демонструється, як ці компанії постійно забезпечують високоякісні результати, оптимізують виробничі процеси та досягають значних економічних вигод для своїх клієнтів. Навпаки, у статті також розглядаються виклики, з якими стикаються організації, що намагаються здійснити трансформації до Індустрії 4.0 без зовнішньої підтримки. Ці виклики включають високі витрати та подовжені терміни, пов’язані зі створенням внутрішнього досвіду, ризик невдач впровадження через відсутність досвіду та складнощі в управлінні інтеграцією різноманітних технологій. На завершення, ця стаття підкреслює критичну важливість залучення досвідчених ІТ-сервісних провайдерів для ініціатив Індустрії 4.0. Їхні структуровані рамки, значні знання та перевірені методології не лише спрощують процес впровадження, але й забезпечують, що організації можуть повністю реалізувати трансформаційний потенціал технологій Індустрії 4.0. Використовуючи досвід цих провідних ІТ-сервісних компаній, бізнеси можуть впевненіше орієнтуватися у складнощах цифрової трансформації та досягати значних, сталих економічних вигод.