ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНА СТІЙКІСТЬ ЯК УМОВА ФОРМУВАННЯ ПОТЕНЦІАЛУ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО ІННОВАЦІЙНОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВІЙНИ - БІЛИК, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У дослідженні фокус уваги зосереджено на проблематиці державної політики стимулювання розвитку інноваційного підприємництва. З одного боку, інноваційний бізнес розвивається за умови наявності достатнього фінансово-ресурсного забезпечення, а, відтак, гарних результатів господарювання; однак, з іншого боку, інноваційна активність – чинник міцності позицій та стійкості суб’єктів підприємництва в складних соціально-економічних умовах кризи. Саме з таких міркувань метою дослідження визначено обґрунтування інструментів та засобів державної політики посилення фінансово-економічної стійкості в контексті формування й реалізації потенціалу розвитку інноваційного бізнесу в Україні в умовах війни. Узагальнено змістову характеристика та базисний інструментарій політики забезпечення фінансово-економічної стійкості підприємницького сектора національної економіки. Розроблено систему заходів та засобів інструментарію державної політики посилення фінансово-економічної стійкості задля стимулювання розвитку вітчизняного інноваційного бізнесу, а саме за напрямами: залучення можливостей фінансово-кредитної системи; посилення фінансово-інвестиційної кооперації бізнесу; стимулювання відновлення ефективності та покращення фінансово-економічного стану суб’єктів підприємництва; підтримка заходів з розвитку ділової активності суб’єктів підприємництва. Реалізація державної політики за цими напрямами дозволить: покращити фінансове забезпечення суб’єктів бізнесу, вдосконалити управління інноваційним розвитком та наростити процесні інновації; залучити зовнішню фінансово-ресурсну підтримку на інноваційні цілі; покращити внутрішні можливості для активізації інноваційної діяльності, впровадження продуктових інновацій; підвищити економічну ефективність бізнесу, наростити масштаби діяльності та покращити можливості для фінансування організаційних і маркетингових інновацій.